Trött på mörkret och frosten?

Madeira-kartaI tider när kylan och förvinterrusket drar in över vårt avlånga land – kanske du liksom tusentals andra svenskar längtar bort till varmare breddgrader, men vart ska du åka?

De soltörstande svenskarnas hjärtan har länge dunkat för framförallt Thailand, Gran Canaria och Teneriffa. Men i år har Atlantens pärla, ön Madeira seglat upp som en ny favorit för säsongen.

På denna soldränkta paradis-ö med sitt subtropiska klimat och vackra natur kan hela familjen avnjuta såväl rekreation som äventyr. Madeira har traditionellt setts som ett turistmål anpassat företrädelsevis för äldre. En stämpel som turistministeriet de senaste fem åren arbetat med att förändra, så att öns attraktioner skall kunna tilltala hela familjen.

Varför inte ta med din partner på en spännande oceanpaddling, medan dina pensionerade föräldrar tar sig en energigivande vandring i bergen med öns mångspråkiga guider. Undertiden kan de äldre barnen ägna sig åt Kitesurfing och paragliding medan de yngre familjemedlemmarna leker i hotellets vattenlekpark under uppsikt av barnledarna från ditt reseföretag?

Framåt kvällen kan hela familjen först simma med delfiner för att framåt skymningen avnjuta en fantastisk middag inspirerad av det portugisiska och franska köket. Maten på Madeira är billigare än i Sverige, så passa på att utforska det nationella köket med sina specialiteter som bröd invirat i kålblad bakats över glöden, en korianderdoftande Espada (svärdfisk) eller om du föredrar rött kött en meterlång espetada (oxe) syrat med kvistspets från restaurangens egna lagerträd.

Till detta dricks förslagsvis det världskända Madeiravinet som med sin torra söthet rönt stora framgångar på båda sidorna om Atlanten, föredrar du alkoholfritt rekommenderas honungssötad poncha. Andra kullinariska äventyr du kan göra på Madeira är att plocka de solmogna cherimoyafrukterna direkt från träden eller varför inte en nyfångad kastañetfisk.

Vill du få ut det där lilla extra på din semester kanske någon av de professionella dykarskolorna som erbjuds på Ön vara något för dig? Tillsammans med guide kan du då ge dig ut på en unik upplevelse under vatten i spännande grottor, antika skeppsvrak – för att inte tala om de marina naturreservat som finns längs den Madeiriska kusten?

Många guider erbjuder även nattdykning med filmning där du får möjlighet att bekanta dig med den rika flora av vattendjur som bara kommer fram efter mörkrets inbrott. Föredrar du att befinna dig ovanför ytan erbjuds även båtutflykter i skymningen där du från däck med en god karibiskdrink i handen kan avnjuta närkontakt med såväl sköldpaddor, valar, delfiner och munksälar. Trevlig resa!

Kommentera